Kruchy spód, na nim wiśnie zatopione w budyniu i pyszna kruszonka. Ciasto z wiśniami to jedno z najlepszych letnich ciast. Do wykonania tego przepisu można użyć wiśni z kompotu i piec je przez cały rok.
Ciasto z wiśniami:
Czas przygotowania: 30 minut + 40-45 minut pieczenia
Liczba porcji: blacha o wymiarach 22 cm x 30 cm
Składniki:
Spód:
250 g mąki pszennej
150 g cukru
100 g miękkiego masła
1 jajko
1 żółtko
1 łyżka jogurtu naturalnego lub śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Owoce:
400 g drylowanych wiśni (lub 1 duży słoik kompotu z wiśni)
Budyń:
2 budynie waniliowe z cukrem (lub bez cukru i dosładzamy według instrukcji na opakowaniu)
3 szklanki mleka
Kruszonka:
100 g mąki pszennej
70 g cukru
70 g masła
Dodatkowo:
masło do wysmarowania foremki
bułka tarta
1 łyżeczka cukru pudru
Przygotowanie:
Foremkę do pieczenia smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Wszystkie składniki na spód zagniatamy ze sobą, a następnie wylepiamy ciastem dno formy. Wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut. Nakłuwamy widelcem i wykładamy wiśnie.
Budynie wsypujemy do mleka, mieszamy i zagotowujemy stale mieszając. Budyń będzie gotowy jak zgęstnieje. Gorącym zalewamy owoce i posypujemy kruszonką rozdrobnioną w dłoniach.
Przygotowanie kruszonki polega na wymieszaniu mąki z cukrem, a następnie zalaniu roztopionym masłem.
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 45-50 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Przepis i zdjęcia: Katarzyna Sieradz
gotujzkasia.pl