Esencja lata – Culinary Fest we Wrocławiu!
15 wrocławskich restauracji, menu o temacie przewodnim „Esencja lata”, możliwość spróbowania dań w naprawdę konkurencyjnych cenach? To wszystko składa się na wrocławską edycję festiwalu Culinary Fest, który od kilku lat przyciąga rzesze fanów pysznej kuchni w Poznaniu. Przyszedł czas również na Wrocław.
Z czym to się je?
Culinary Fest to festiwal, którego idea jest prosta. Zgłaszające się do udziału restauracje otrzymują od organizatorów temat przewodni. I w zgodzie z nim proponują dwudaniowe menu, które składa się z przystawki lub zupy oraz dania głównego. Dania podawane są w formie degustacyjnej (co umożliwia spróbowanie przysmaków z większej liczby restauracji). Wszędzie też obowiązują te same ceny:
Przystawka/Zupa – 5 zł
Danie główne – 12 zł
Zestaw dwóch dań – 15 zł
Pełne menu festiwalu można znaleźć po kliknięciu w link – tutaj. Ciężko zdecydować się tylko na jeden lokal, bo w menu znaleźć można m.in. takie zapowiedzi:
Chłodnik z buraków. Naturalne lody buraczane, ogórek, jajko przepiórcze – Barka Tumska
Fot. Culinary Fest
Pierś z kaczki Barbarie glazurowana w miodzie, dzikie brokuły, czereśnie, kruszonka z płatków owsianych, sos Porto – Food Art Gallery
Fot. Culinary Fest
Halibut / fenkuł / groszek cukrowy / piklowane jagody / pomarańczowa espuma beurre blanc – Parish
Fot. Culinary Fest
Opiekany kozi ser podany na winnej galaretce z żurawiny, z chrupiącym boczkiem w chmurze z dymu czereśniowego – Road American Restaurant.
Fot. Culinary Fest
W festiwalu bierze udział piętnaście wrocławskich restauracji. Można będzie w nich spróbować dań kuchni polskiej (z nowoczesnym twistem), francuskiej, japońskiej, amerykańskiej i wielu innych! Oto pełna lista uczestniczących restauracji:
Mahi Mahi Restaurant Thai Japan Grill
Mosaiq Restaurant & Wine Lounge
Szynkarnia – local food & multitap
Vertigo Jazz Club & Restaurant
Niespodzianki i browar rzemieślniczy Doctor Brew
Z organizatorami wrocławskiego Culinary Fest współpracuje również wrocławski browar Doctor Brew. Jego właściciele cały czas odkrywają nowe kompozycje smaków, które butelkują w kolejnych butelkach piwa. Tropikalnie-karmelowy Sunny Ale, „nachmielony” American IPA i wiele innych. Piwomaniacy mogą zapoznać się na stronie internetowej z pozostałymi piwami. A piwne nuty przemycą wrocławscy szefowie kuchni do degustacyjnych dań festiwalu Culinary Fest. Mogę tylko podpowiedzieć, żeby piwnej nuty szukać m.in. w Food Art Gallery. Czwartkowy live cooking w Barce Tumskiej pod wodzą szefa kuchni udowodni, że wołowina i piwo (w tym przypadku ciemne, karmelowe) to duet porywający kubki smakowe!
Skąd to wszystko wiemy?
Dzięki uprzejmości organizatorów, uczestniczyliśmy w śniadaniu prasowym, które miało miejsce w Food Art Gallery. Dzięki temu bliżej poznaliśmy filozofię działania browaru Doctor Brew, dokładnie zapoznaliśmy się z festiwalowymi propozycjami przygotowanymi przez szefa kuchni Food Art Gallery i odpytaliśmy organizatorów o ich plany. A te są dalekosiężne, o czym jeszcze będziemy Wam pisać. Festiwal Culinary Fest potrwa do 2 sierpnia.
Autorka tekstu i zdjęć: Olga Płaza