Mamy dla Was propozycję na sałatkę z mało jeszcze popularnym bulgurem. Kasza bulgur (burghul, burghoul, balgour i boulgur) jest bardzo popularna w kuchniach krajów Bliskiego Wschodu oraz Bałkanów, u nas jest stosunkowo mało znana. Podobna do znanego wszystkim kuskusa i przez wiele osób z nim mylona, jest zdecydowanie „tą lepszą” opcją. Kuskus znajdujący się w sprzedaży, produkowany na skalę przemysłową jest bardziej makaronem niż kaszą. Bulgur jest wykonany z całych ziaren pszenicy durum poprzez ich rozdrobnienie, obgotowanie, odtłuszczenie i wysuszenie.
Sałatka z kaszy bulgur:
Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 4
Składniki:
¾ szklanki drobnej kaszy bulgur
1 wędzona noga z kurczaka
2 granaty
2 łyżki oliwy
sól
Przygotowanie:
Kaszę zalewamy lekko osolonym wrzątkiem. Przykrywamy i odstawiamy na 5 minut. Rozgniatamy widelcem i studzimy. Mięso kroimy na mniejsze kawałki. Wyłuskujemy ziarenka granatu. Jedną garść blendujemy z oliwą i doprawiamy solą. Łączymy składniki sałatki, dodajemy dressing, mieszamy i doprawiamy.
Przepis i zdjęcia: Laura Chołodecka
cafebabilon.blogspot.com