Przepis na te proste miodowe pierniczki powstał na podstawie receptury Wandy Kuzyszyn z Przemkowa, a przedstawiony został w wydawnictwie “Smaki Wrzosowej Krainy”, Chocianów 2008.
Warto po niego sięgnąć, zwłaszcza jeśli nie pamiętaliście o nastawieniu długodojrzewającego ciasta piernikowego, w tym przepisie na dojrzewanie wystarczą dwa dni. Po przygotowaniu możecie je polukrować, posypać cukrem pudrem lub dowolnie udekorować. Jeśli nie przepadacie za dekoracją, obiecujemy, że smakują wybornie bez dodatków.
Miodowe pierniczki
Czas przygotowania: 30 minut + 48 godzin leżakowania
Liczba porcji: około 100 sztuk
Składniki:
400 g miodu
800 g mąki pszennej + do podsypania
150 g masła
180 g cukru
3 jajka
1 łyżka przyprawy do piernika
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 szczypta soli
Przygotowanie:
Miód podgrzewamy razem z masłem i cukrem, mieszamy na małym ogniu do połączenia składników (nie gotujemy).
Po wystudzeniu dodajemy jajka, przyprawę do piernika, szczyptę soli i dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z sodą. Zagniatamy ciasto, podsypując dodatkową mąką i odstawiamy na 2 doby w temperaturze pokojowej pod przykryciem.
Potem ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy pierniczki. Układamy w odstępach na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy w 170°C przez 7-8 minut.
Przepis przygotowała Natalia Bogubowicz, Delicious Place,
a znajdziecie go w dziale kuchni dolnośląskiej w 30. numerze Magazynu