Przepis na to przepyszne ciasto z rabarbarem otrzymaliśmy wraz z opowieścią przesiedleńczą. Pani Ewa opowiedziała w niej o swojej, nieżyjącej już mamie, która oprócz wspaniałych drożdżowych ciast i rurek z kremem piekła w sezonie letnim taki wypiek. Ciasto z rabarbarem, na kruchym spodzie, zapieczone z pianą z rosą. Idealne na letnie dni.
Kruche ciasto z rabarbarem
Liczba porcji: 20
Czas przygotowania: 2 godziny + czas studzenia
Składniki:
Kruche ciasto:
3 szklanki mąki
250 g mocno schłodzonego masła
5 żółtek
3 łyżki cukru
opakowanie proszku do pieczenia
Dodatkowo:
1 kg rabarbaru
3/4 szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
5 białek
1 szklanka cukru pudru
Przygotowanie:
Wszystkie składniki siekamy nożem, mieszamy i szybko zagniatamy ciasto. Odstawiamy na pół godziny do lodówki. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180°C.
Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i rozwałkowujemy ciasto. Nakłuwamy widelcem, następnie podpiekamy 30 minut.
Opłukany rabarbar obieramy i kroimy na centymetrowe kawałki. Wrzucamy do rondla, zasypujemy cukrem i zalewamy niewielką ilością wody. Dusimy kilka minut, co jakiś czas mieszając. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z kilkoma łyżkami wody, wlewamy do rabarbaru i dokładnie mieszamy.
Ubijamy białka na sztywno razem z cukrem pudrem. Na podpieczony spód wykładamy rabarbar oraz pianę i pieczemy jeszcze kolejne 15 minut.
Przepis i zdjęcia: Laura Chołodecka- Cafe Babilon
Przepis pochodzi z 12 numeru Magazynu Kocioł