Lekki chłodnik z ogórka, z dodatkiem awokado, koperku i żytniego pełnoziarnistego chleba. Jest ożywczy i niezwykle aromatyczny za sprawą limonki i świeżej bazylii.
Czas przygotowania: 15 minut + 1 godzina chłodzenia
Liczba porcji: 2
Składniki na chłodnik z ogórka:
8 ogórków gruntowych
1 awokado hass
½ limonki
8-10 listków bazylii
2 kromki żytniego chleba pełnoziarnistego
2 gałązki koperku
sól
pieprz
oliwa
Przygotowanie:
Ogórki dokładnie myjemy i ucinamy im końcówki. Awokado kroimy na pół, wyciągamy pestkę i obieramy ze skórki.
6 ogórków kroimy na mniejsze kawałki (pozostałe potrzebne są do dekoracji. W blenderze umieszczamy 6 pokrojonych ogórków, awokado, sok z limonki, bazylię, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem.
Blendujemy na gładką masę (możemy dodać ok. 100 ml wody, aby łatwiej zmiksować warzywa). Przekładamy do naczynia i wstawiamy na godzinę do lodówki, do schłodzenia.
Po tym czasie serwujemy schłodzony chłodnik, podając go z pokrojonym w kostkę chlebem, pokrojonym ogórkiem, posiekanym koperkiem, solą, pieprzem oraz odrobiną oliwy.
Przepis i zdjęcia: Olga Płaza, foodmarketing.pl
Przepis pochodzi z 16 numeru magazynu Kocioł