Lekki chłodnik z ogórka, z dodatkiem awokado, koperku i żytniego pełnoziarnistego chleba. Jest ożywczy i niezwykle aromatyczny za sprawą limonki i świeżej bazylii.

Czas przygotowania: 15 minut + 1 godzina chłodzenia

Liczba porcji: 2

Składniki na chłodnik z ogórka:

8 ogórków gruntowych

1 awokado hass

½ limonki

8-10 listków bazylii

2 kromki żytniego chleba pełnoziarnistego

2 gałązki koperku

sól

pieprz

oliwa

Przygotowanie:

Ogórki dokładnie myjemy i ucinamy im końcówki. Awokado kroimy na pół, wyciągamy pestkę i obieramy ze skórki.

6 ogórków kroimy na mniejsze kawałki (pozostałe potrzebne są do dekoracji. W blenderze umieszczamy 6 pokrojonych ogórków, awokado, sok z limonki, bazylię, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem.

Blendujemy na gładką masę (możemy dodać ok. 100 ml wody, aby łatwiej zmiksować warzywa). Przekładamy do naczynia i wstawiamy na godzinę do lodówki, do schłodzenia.

Po tym czasie serwujemy schłodzony chłodnik, podając go z pokrojonym w kostkę chlebem, pokrojonym ogórkiem, posiekanym koperkiem, solą, pieprzem oraz odrobiną oliwy.

Chłodnik z ogórka i awokado

Przepis i zdjęcia: Olga Płaza, foodmarketing.pl

Przepis pochodzi z 16 numeru magazynu Kocioł

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.