W moim rodzinnym domu gołąbki przygotowane według tego przepisu podawane były z sosem na bazie mięsa lub suszonych grzybów. Podczas kiszenia kapusty zawsze do beczek wkładane były całe główki. We Wrocławiu w liście kiszonej kapusty możecie zaopatrzyć się w Hali Targowej.
Gołąbki z ziemniaków w kiszonej kapuście:
Czas przygotowania: 2 godziny
Liczba porcji: 6
Składniki:
1 kg kiszonych kapuścianych liści
1½ – 2 kg ziemniaków
sól, pieprz
Przygotowanie:
Liście krótko obgotowujemy. Studzimy i usuwamy zgrubienia. Mniejszymi liśćmi wykładamy spód naczynia żaroodpornego. Ziemniaki obieramy i ścieramy tak, jak na placki ziemniaczane. Przekładamy na gęste sito i odciskamy nadmiar wody. Skrobię, która zbierze się na dnie, z powrotem dodajemy do ziemniaków. Masę doprawiamy solą i pieprzem. Na liście kładziemy nadzienie ziemniaczane i zawijamy tak, jak zwykłe gołąbki. Układamy w naczyniu. Pieczemy pod przykryciem 1,5 – 2 godziny w temperaturze 180°C.
Przepis i zdjęcie: Laura Chołodecka – cafebabilon.pl
Przepis pochodzi z 8. numeru magazynu KOCIOŁ.
to jedno z najlepszych wspomnień z kulinarnego dzieciństwa 🙂