Między 10, a 12 czerwca na Stadionie Miejskim we Wrocławiu odbył się 7. Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa. Smakosze tego złotego trunku mogli spróbować ponad 400 jego rodzajów z małych i średnich browarów, w tym 40 nowych, premierowych smaków. Oprócz degustacji piw uczestnicy Festiwalu mogli brać udział w dziesiątkach innych atrakcji: warsztatach piwowarskich, kursach sensorycznych, panelach dyskusyjnych, wystawach, koncertach, czy pokazach kulinarnych opartych na sztuce łączenia jedzenia z piwem.
Jeden z takich pokazów zorganizowały nasze blogerki: Laura z Cafe Babilon, Monika z Przez ogródek, Żaneta z Cupcake Factory i Kinga z Moje Bistro. Dziewczyny przygotowały dla widzów Festiwalu zupę piwną oraz trzy pasty do chleba: wegański smalec z fasoli, pastę ze słonecznika i suszonych pomidorów oraz tapenadę. Całość zakończyła się oczywiście poczęstunkiem dla widzów, a smakołyki rozeszły się w mgnieniu oka.
Nasz pokaz zakończył występy na kulinarnej Scenie Smaku. W poprzednich dniach Festiwalu gotowali też kucharze z restauracji Złoty Pies, Browaru Stu Mostów, O Kuchni z Ludźmi dla Ludzi oraz przedstawiciele organizacji Slow Food Dolny Śląsk.
Tekst: Żaneta Hajnowska
Zdjęcia: Janusz Chołodecki, Kinga Górska