Kolejny Ale Pasztet! odbywający się rokrocznie w Zamku Kliczków już za nami. I kolejny raz zakończony sukcesem. W miniony weekend uczniowie szkół gastronomicznych, amatorzy i profesjonaliści stanęli do zawodów, aby sprawdzić swoje umiejętności kulinarne w kuchni regionalnej. Przygotowywane dania miały bazować na lokalnych produktach, takich jak znane w kuchni polskiej grzyby, owoce runa leśnego, miód czy czerwone mięso. Celem konkursu była promocja Dolnego Śląska i jego dziedzictwa kulinarnego.
Każdy odwiedzający Zamek Kliczków miał szansę nie tylko kibicować swoim faworytom, ale także skosztować specjałów, które przygotowali. Dużym zainteresowaniem publiczności cieszyła się konkurencja dań jednogarnkowych rozgrywana na świeżym powietrzu. Drużyny pracowały pod czujnym okiem eksperckim Sylwii Biały i Mariusza Szweda. Efektem była wielka uczta prosto z kociołków podgrzewanych na ogniu!
Osobną konkurencją było przygotowanie pasztetu. W niej brylowała Pani Ewa Matuszewska, właścicielka gospodarstwa rolnego w Łazie. Najlepszy gulasz przygotowało Stowarzyszenie Łaz Zielony Las. W konkurencji szkół gastronomicznych zwyciężyli uczniowie ZSOiZ im.majora. Henryka Sucharskiego z Bolesławca. Jeśli zaś chodzi o kucharzy profesjonalnych, to główna nagroda trafiła do Dawida Koniora i Bartosza Puchałka z Restauracji Miodowa 8 w Wadowicach.
Mariusz Szwed zapytany o oczekiwania co do przyszłorocznej edycji odpowiedział: „Myślę, że konkurs coraz bardziej się rozwija. W przyszłym roku chciałbym tu wrócić i zobaczyć, że tych stanowisk jest nie siedem, nie osiem, a czterdzieści! Niech przychodzą całe rodziny, szkoły, znajomi, niech się łączą przy tym, bo to jest świetna rzecz! Każdy może dołożyć coś od siebie i stworzyć jedno fajne danie”.
Podobnego zdania jest Łukasz Grzesik, szef kuchni Zamku Kliczków, jeden ze współorganizatorów, który również nie ma wątpliwości co do potencjału konkursu. „Jestem bardzo zadowolony z tegorocznego Ale Pasztetu! Jednym z naszych większych sukcesów, jako organizatorów, było zaangażowanie lokalnej społeczności, z czego jesteśmy bardzo dumni! Coraz wyższy poziom konkursu każe z nadzieją patrzeć w przyszłość. Już dziś zastanawiamy się nad motywem przewodnim przyszłorocznej edycji. A w Borach Dolnośląskich jest naprawdę z czego wybierać…”. Zapowiadając przyszłoroczną edycję, zaostrzył wszystkim apetyt na więcej kulinarnych doznań w Zamku Kliczków.
Zwycięzcy Ale Pasztet! 2016:
PROFESJONALIŚCII. Dawid Konior i Bartosz Puchałka – Restauracja Miodowa 8 – Wadowice
II. Kamil Filipski i Bartosz Murawski – Garden Culinary Team – Warszawa
III. Tomasz Janczewski i Piotr Pawłowski – Restauracja Delight – Łódź
UCZNIOWIE SZKÓŁ GASTRONOMICZNYCH
I. Krzysztof Ozga i Martyna Dybał – BOLESŁAWIEC – ZSOiZ im.mjra. Henryka Sucharskiego
II. Daniel Stabiński i Jakub Szczygielski – WARSZAWA – ZSG im. prof. E. Pijanowskiego
III. Krzysztof Kochański i Maciej Żurek – IŁOWA – ZSP