Pieczone rzodkiewki możemy wykorzystać jako dodatek do sałatki czy dowolnej zupy typu krem. Możemy również podać je jako samodzielną przekąskę. My proponujemy prostą wersję, którą można zmodyfikować dodając ulubione zioła czy przyprawy.
Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 1 blacha
Składniki:
pęczek rzodkiewek
2 łyżki oleju roślinnego
sól
Przygotowanie:
Rzodkiewki dokładnie płuczemy i osuszamy. Kroimy na plasterki, przekładamy do miski i dodajemy olej. Mieszamy i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Oprószamy solą i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Pieczemy do delikatnego zrumienienia około 15 minut z termoobiegiem. Co jakiś czas delikatnie mieszamy aby plasterki równomiernie się opiekły.
Przepis i zdjęcia: Laura Chołodecka – cafebabilon.pl