KAWA Festiwal Wrocław jest organizowany w naszym mieście już po raz drugi. Po dużym zainteresowaniu poprzednią edycją, której tematem przewodnim było latte, przyszła kolej na espresso – bazę każdej porządnej kawy przygotowywanej z ekspresu.
Podczas KAWA FW, który potrwa przez cały tydzień (14-20 września), aż 27 wrocławskich lokali będzie serwować wyśmienitą kawę oraz przygotuje desery własnego pomysłu inspirowane espresso.
Wydarzenie zapowiada się pysznie zarówno dla wielbicieli czarnego napoju, jak i miłośników słodkiego smaku.
Prócz klasycznej wersji espresso, będzie można spróbować m. in. kawy podawanej na musie daktylowym z dodatkiem karobu, wersji z białą czekoladą, bitą śmietaną i chilli oraz tureckiej Rize Cay o czerwono-brązowym odcieniu i słodkawym smaku.
Z deserów wymienić można takie pyszności, jak lody zapiekane w bezie, czekoladowe kubeczki z dyniowo-pomarańczowym kremem i karmelowymi orzechami, czy też muffiny bazyliowe z białą czekoladą, czekoladowe z miętą oraz malinowe z kokosowym kremem.
A jak plasują się ceny tej edycji festiwalu? Oto krótka odpowiedź:
Kawa festiwalowa – 6 PLN
Deser festiwalowy – 7 PLN
W zestawie – 10 PLN
Pełne menu festiwalowe dostępne jest tutaj.
Dodatkowo podczas trwania wydarzenia, festiwalowa kawa podlegać będzie ocenom uczestników, którzy za pomocą ankiety mogą oddawać głos na swoją ulubioną kawiarnię. Po zakończeniu głosowania, jednemu z wybranych lokali przyznana zostanie Nagroda Publiczności.
Kocioł miał okazję uczestniczyć w śniadaniu otwierającym KAWA FW i próbować festiwalowego menu w Nadodrze – Cafe Resto Bar. Było to ristretto z bailaysem, bitą śmietaną i ciasteczkami oraz krem z białej czekolady z sorbetem na czekoladowej ziemi z sezonowymi owocami.
Tekst i zdjęcia: Joanna Aniszczyk – ilovetoeat.pl