Kruchy spód, owocowa masa i kruszonka na górze. Do masy można dodać też truskawki, które do rabarbaru świetnie pasują.
Ciasto z karmelizowanym rabarbarem:
Czas przygotowania: 30 minut + 1 godzina pieczenia + 1,5 godziny chłodzenia i studzenia
Liczba porcji: foremka o wymiarach 24 x 24 cm
Składniki:
Kruchy spód:
200 g mąki pszennej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
70 g cukru
100 g miękkiego masła
2 żółtka w temperaturze pokojowej
30 g śmietany 12% lub jogurtu naturalnego
Masa rabarbarowa:
500 g rabarbaru
100 g cukru
2 łyżki wody
Kruszonka:
100 g mąki pszennej
50 g cukru
20 g cukru waniliowego
70 g masła
Dodatkowo:
masło do wysmarowania blaszki do pieczenia
bułka tarta
cukier puder
Przygotowanie:
Mąkę i proszek do pieczenia mieszamy z cukrem. Masło miksujemy z żółtkami i śmietaną (lub jogurtem) na puszystą masę i mieszamy z suchymi składnikami. Foremkę do pieczenia smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, po czym wylepiamy ciastem, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto pieczemy w 180°C przez 25 minut, aż się lekko zarumieni. Studzimy.
Rabarbar kroimy w kostkę (bez obierania). Cukier wsypujemy do garnka z grubym dnem, mieszamy z wodą i podgrzewamy na średnim ogniu. Gdy cukier się rozpuści, zwiększamy grzanie. Całość powinna bulgotać przez kilka minut, aż nabierze złotego koloru. Przez cały ten czas nie mieszamy masy. Dodajemy rabarbar i dusimy przez 5 minut. Studzimy i odcedzamy na sitku. Uzyskany sok rozrzedzamy wodą i podajemy jako lemoniadę.
Suche składniki kruszonki mieszamy ze sobą i zalewamy roztopionym masłem. Masę rozdrabniamy w dłoniach.
Przepis: Katarzyna Sieradz – gotujzkasia.pl
Zdjęcia: Katarzyna Sieradz, Małgorzata Zabokrzycka – trawkacytrynowa.pl