ciasto niemowlak

Nazwa ciasta wiąże się z kaszą manną, na bazie której przygotowuje się krem, którym ciasto jest przełożone. Niemowlak składa się z 2 blatów pszennych i 1 kakaowego, wspomnianego kremu i dżemu z czarnych porzeczek. Ciasto najlepiej jest przygotować dzień lub dwa przed podaniem, ponieważ początkowo jest bardzo twarde i potrzebuje czasu aby zmięknąć od kremu i dżemu.

Ciasto niemowlak:

Czas przygotowania: 45 minut + 1 godzina pieczenia + 1-2 dni na zmięknięcie ciasta
Liczba porcji: blacha 20×20 cm

Składniki:

Ciasto:
100 g masła
200 g cukru
3 łyżki miodu
450 g mąki
2 łyżki śmietany
1 jajko
½ łyżeczki sody
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżki kakao

Krem:
300 g mleka
100 g kaszy manny
50 g miękkiego masła
50 g cukru

Dodatkowo:
300 g dżemu porzeczkowego

Polewa czekoladowa:
50 g śmietanki 30-36%
90 g mlecznej czekolady
20 g masła
1 łyżka kakao
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka żelatyny*
1 łyżka ciepłej wody
* Żelatyna spowoduje, że polewa będzie pięknie błyszczeć, nawet po wystygnięciu. Wegetarianie oczywiście powinni ją pominąć.

Przygotowanie:

Masło, cukier i miód rozpuszczamy w garnku i studzimy. Zagniatamy z mąką, śmietaną, jajkiem, proszkiem i sodą. Dzielimy na 3 części. Do 1 dodajemy kakao. Pieczemy oddzielnie w temperaturze 180°C przez 20 minut każdy blat.
Mleko zagrzewamy w garnku (nie gotujemy). Jak zacznie parować zdejmujemy z ognia, dodajemy kaszę, mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu przez 3 minuty stale mieszając. Kasza bardzo zgęstnieje. Studzimy, a następnie miksujemy z masłem i cukrem.
Na jasnym blacie rozsmarowujemy dżem, układamy ciemny blat, krem z kaszy manny i jasny blat. Odstawiamy w chłodne miejsce na dzień lub dwa. Przed podaniem polewamy polewą czekoladową, której sposób przygotowania opisany jest poniżej.
Śmietankę podgrzewamy w garnku z grubszym dnem, zmniejszamy ogień, dodajemy czekoladę połamaną na mniejsze kawałki. Jak się rozpuści dodajemy masło, kakao i cukier puder. Po otrzymaniu jednolitej konsystencji zdejmujemy z ognia i mieszamy z żelatyną rozpuszczoną w ciepłej wodzie.

Przepis i zdjęcia: Katarzyna Sieradz
gotujzkasia.pl