Pęczak z owocami:
Czas przygotowania: 1 godzina
Liczba porcji: 2
Składniki:
½ szklanki pęczaku
½ szklanki wody
1 szklanka mleka
2 ziarna kardamonu
szczypta soli
mieszanka owoców: maliny, truskawki, śliwki, porzeczki…
1 łyżeczka masła
1 łyżka brązowego cukru
½ łyżeczki cynamon
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
miód, płatki migdałowe lub kokosowe do podania
Przygotowanie:
W garnku zagotowujemy wodę ze szczyptą soli i kardamonem. Do gotującej się wody dolewamy szklankę mleka, dorzucamy wypłukany pęczak i łyżeczkę masła. Gotujemy pod przykryciem, na średnim ogniu przez 25-30 minut. Po tym czasie zestawiamy z ognia, a na patelni rozpuszczamy masło, na którym smażymy owoce z cukrem ok 8-10 minut, aż zrobią się miękkie, a sok trochę odparuje. Na koniec doprawiamy je cynamonem i gałką muszkatołową. Żaroodporne naczynie smarujemy masłem, wykładamy ugotowany pęczak (wcześniej wyciągając nasiona kardamonu). Na wierzch dajemy owoce i zapiekamy 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podajemy polane miodem i posypane płatkami migdałowymi lub kokosowymi.
Przepis i zdjęcia: Monika Pazdej
zchatynakoncuwsi.blogspot.com