Latem stawiamy na orzeźwiające i lekkie zupy. Nasza propozycja to chłodnik ogórkowy – świetnie sprawdzi się w upalne dni.
Chłodnik ogórkowy z jogurtem i koperkiem
Czas przygotowania: 10 minut + czas chłodzenia
Liczba porcji: 4
Składniki:
3 duże ogórki szklarniowe
4 ząbki czosnku
800 ml gęstego jogurtu naturalnego
½ pęczka koperku
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
pieprz
do podania: wędzony łosoś i koperek
Przygotowanie:
Ogórki obieramy ze skórki i kroimy, czosnek przeciskamy przez praskę. Od koperku odrywamy grube łodygi. Wszystko dokładnie miksujemy. Dodajemy jogurt, cukier, sól i sok z cytryny. Wszystko jeszcze raz miksujemy, do uzyskania gładkiej konsystencji. Doprawiamy pieprzem. Zupę wkładamy do lodówki i schładzamy przez minimum 2 godziny. Podajemy z posiekanym wędzonym łososiem i ozdabiamy koperkiem.
Przepis i zdjęcia: Kinga Górska – Moje Bistro
Przepis pochodzi z 12 numeru Magazynu Kocioł