Farfalle z groszkiem i szynką parmeńską to po prostu włoska klasyka. Szynka i cytryna nadają daniu niesamowitego smaku i aromatu, a groszek podany w postaci delikatnych ziarenek i chrupkich strąków wzbogaca jego fakturę . Należy dodać, że przygotowanie tej pysznej potrawy zajmuje zaledwie dwadzieścia minut.
Groszkowe farfalle z szynką:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
500 g makaronu farfalle
300 g mrożonego groszku
150 g strąków groszku cukrowego
8 plastrów szynki parmeńskiej
skórka starta z ½ cytryny
200 ml śmietanki 30-36%
10 g masła
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
sól i pieprz
Przygotowanie:
Ścieramy skórkę z połowy cytryny. Kroimy drobno cebulę i czosnek. Groszek cukrowy kroimy w poprzek strąków na małe kawałki. W podobny sposób – w poprzek plastrów – kroimy szynkę. Mrożony groszek miksujemy razem ze śmietanką.
Makaron gotujemy około 10 minut, aż będzie al dente.
Czas, w którym gotujemy makaron, wykorzystujemy do podgrzewania śmietanki i jednoczesnego smażenia pozostałych składników dania.
Do osobnego naczynia wlewamy śmietankę zmiksowaną z groszkiem i na małym ogniu podgrzewamy ją około 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Doprawiamy solą i pieprzem.
Na patelni smażymy na maśle cebulę i czosnek aż się zeszklą. Następnie dodajemy groszek cukrowy i szynkę. Wszystkie składniki smażymy jeszcze około 2 minut i dodajemy do śmietanki.
Do tak przygotowanego sosu dodajemy makaron i skórkę z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy i od razu podajemy.
Przepis i zdjęcia dania: Joanna Aniszczyk – I love to eat!
Zdjęcie groszku: Żaneta Hajnowska – cupcakefactory.pl