Czy wiecie, że rzodkiewki mogą być grillowane lub pieczone? Tak, i wtedy nabierają zupełnie nowej jakości! Są bardziej delikatne w smaku, stają się lekko słodkawo-orzechowe. Zdecydowaliśmy się na połączenie ich z wędzonym pstrągiem i wyrazistym dressingiem z czosnku niedźwiedziego.
Sałatka z pieczonych rzodkiewek:
Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: 1
Składniki:
10 rzodkiewek
100 g wędzonego pstrąga
2-3 garście sałat (np. rukoli, liści botwinki czy roszponki)
garść kiełków rzodkiewki
1 łyżka oleju roślinnego
Dip:
3 łyżki oliwy
5 liście czosnku niedźwiedziego
sól, pieprz
Przygotowanie:
Przygotowujemy dip – liście czosnku niedźwiedziego zalewamy wrzątkiem, pozostawiamy na 2 minuty i odcedzamy. Kroimy na drobne kawałki i miksujemy z oliwą, solą i pieprzem na gładką masę.
Rzodkiewki myjemy i kroimy w plastry. Pstrąga rwiemy na drobne kawałki. Rozgrzewamy patelnię grillową i smarujemy łyżką oleju. Układamy na niej plastry rzodkiewki i smażymy po 1-2 minuty z każdej strony, pilnując, żeby ich nie przypalić. Na talerzach układamy sałaty, kiełki, pstrąga i rzodkiewki. Polewamy dipem bezpośrednio przed podaniem.
Przepis i zdjęcia: Małgorzata Zabkorzycka
trawkacytrynowa.pl