Lekka zupa wiosenna bogata w warzywa – bardzo prosta do przygotowania! Jeśli szukasz czegoś pysznie wiosennego, koniecznie musisz wypróbować ten przepis. Danie jest idealne dla jaroszy, nie zawiera mięsa, a smak i aromat zawdzięcza dużej ilości i różnorodności warzyw.
Zupa wiosenna z kotła
Czas przygotowania: 90 minut
Liczba porcji: 5
Składniki na zupę:
pęczek młodych marchewek
1 korzeń pietruszki
por (biała część)
kawałek selera
1 młody kalafior lub brokuł
150 g zielonej fasolki szparagowej
150 g groszku cukrowego
5 młodych ziemniaczków
2,5 litra wody
50 g masła lub oleju
3 liście laurowe
3 kulki ziela angielskiego
½ pęczka koperku
sól i pieprz
Przygotowanie:
Myjemy, a następnie obieramy pietruszkę, seler, ziemniaki i marchewkę. Ziemniaki kroimy w dużą kostkę, pietruszkę i marchew w półplasterki, a seler zostawiamy w całości.
W garnku roztapiamy masło i podsmażamy warzywa, z wyjątkiem ziemniaków (dzięki temu zupa będzie aromatyczna). Wlewamy wodę, dodajemy przyprawy (sól i pieprz wedle uznania). Gotujemy na małym ogniu około 40 minut.
Do garnka dokładamy kalafior, fasolkę, którą możemy pociąć na mniejsze kawałki oraz ziemniaki i groszek. Gotujemy kolejne 30 minut lub do miękkości warzyw. Na koniec doprawiamy do smaku i opcjonalnie posypujemy posiekanym koperkiem.
Przepis i zdjęcia: Monika Szeffler, przezogrodek.pl
Przepis na zupę wiosenną pochodzi z 5. numeru magazynu KOCIOŁ.