Proste do przygotowania placki będą fajną odmianą dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. Można je podać z kwaśną śmietaną lub z cukrem.

placki z marchewki

Placki z marchewki i ziemniaków:

Czas przygotowania: 40 minut
Liczba porcji: 4

bezmiesne-bbez_laktozy-b

Składniki:

300 g marchwi
300 g ziemniaków
3 jajka
3 łyżki mąki pszennej
łyżeczka soli
płaska łyżeczka mielonego pieprzu
olej do smażenia

Przygotowanie:

Marchew i ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce na drobne wiórki. Dodajemy jajka, mąkę, sól oraz pieprz i dokładnie mieszamy. Na mocno rozgrzanej patelni smażymy niewielkie placuszki. Podajemy same lub z kwaśną śmietaną.

Przepis i zdjęcia placków: Laura Chołodecka – cafebabilon.pl
Zdjęcie marchewki: Monika Pazdej – zchatynakoncuwsi.blogspot.com