bigos z cukinii

Prosty i szybki przepis na bigos z cukinią w roli głównej. Kilka składników, kilkanaście minut, a efekt to pyszny gar cudownego, lekkiego dania – idealnego na upał, jak i na chłodniejszy dzień. Jeśli nie próbowaliście takiego zestawienia, koniecznie sięgnijcie po nasz przepis.

Bigos z cukinii:

Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 2-3

bez_laktozy-bniskieIG-bbezglutenowe-b

Składniki:

1 i 1/2 kg cukinii
1 spora cebula
1/2 kg kiełbasy
1/2 kg dojrzałych pomidorów
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 ząbki czosnku
sól i pieprz

Przygotowanie:

Kiełbasę kroimy w plasterki lub większą kostkę. Wrzucamy na dużą patelnię lub do rondla z grubym dnem i smażymy na wolnym ogniu, aby tłuszcz się wysmażył. Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek rozcieramy lub drobno siekamy. Dodajemy do podsmażonej kiełbasy i smażymy na wolnym ogniu, aby cebula się zeszkliła. Cukinię płuczemy i kroimy w grube ćwierćplasterki. Dodajemy do kiełbasy i oprószamy solą. Smażymy kilka minut, co jakiś czas mieszając. Pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórek. Dodajemy razem z koncentratem, gdy cukinia zmięknie. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy około 15 minut na wolnym ogniu.

Przepis i zdjęcia: Laura Chołodecka
cafebabilon.pl