cukinia frittata

Połączenie delikatnej cukinii i wyrazistego w smaku koziego sera. Frittata z cukinią, podana z lampka wytrawnego wina zadowoli nawet najbardziej wybrednych. Najlepiej smakuje podana na ciepło, zaraz po wyciągnięciu z pieca, jednak na zimno też nie traci na swoim uroku.

Frittata z cukinią i kozim serem:

Czas przygotowania: 10 minut + 20-25 minut pieczenia
Liczba porcji: 1 blacha o średnicy 28 cm

bezmiesne-bbezglutenowe-bniskieIG-b

Składniki:

1,5 kg niedużych cukinii (żółte i zielone)
1 opakowanie pleśniowego sera koziego
10 jajek
4 łyżki oliwy
sól, pieprz

Przygotowanie:

Cukinię płuczemy. Kroimy wzdłuż w cienkie plastry. Oprószamy solą, zalewamy oliwą i odstawiamy na kilka minut. W okrągłym naczyniu do zapiekania układamy plastry cukinii, tak aby tworzyły spiralę.
Rozgrzewamy piekarnik do 190°C.
Jajka mieszamy z solą. Zalewamy ułożoną cukinię. Ser kroimy na mniejsze kawałki, układamy go pomiędzy plastrami cukinii. Oprószamy świeżo mielonym pieprzem.
Pieczemy 20-25 minut.

Przepis i zdjęcia: Laura Chołodecka
cafebabilon.pl