paczki wroclawskie

Pączki z nadzieniem śliwkowo-cynamonowym były przedwojennym, karnawałowym przysmakiem wrocławian. Od kilku lat pączki te znowu pojawiają się we wrocławskich cukierniach z okazji Tłustego Czwartku. Zapraszamy do wypróbowania naszej receptury.

Pączki wrocławskie:

Czas przygotowania: 3 godziny
Liczba porcji: ok. 15 sztuk

Składniki:

270 g mąki pszennej luksusowej
125 ml letniego mleka
40 g świeżych drożdży
45 g cukru
6 żółtek
100 g masła
1 łyżka wódki
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Nadzienie:

1 ½ łyżeczki cynamonu
300 g dżemu śliwkowego

Lukier:

1 szklanka cukru
½ szklanki wody
1 laska wanilii

Przygotowanie:

Drożdże rozpuszczamy w mleku, dodajemy połowę mąki, mieszamy i odstawiamy zaczyn do wyrośnięcia na ok. 15 minut. W międzyczasie roztapiamy masło i ucieramy żółtka z cukrem na jasny krem.
Do wyrośniętego zaczynu dodajemy wszystkie pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto za pomocą łyżki. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi objętość.
Dżem śliwkowy łączymy z cynamonem.
Ciasto nabieramy za pomocą łyżki (każda porcja po 40-50 g) i w zależności od tego, czy chcemy nadziewać przed czy po smażeniu:*
– Formujemy okrągłe, lekko spłaszczone bułeczki i układamy je na omączonym blacie (a nadziewać będziemy je po usmażeniu).
– Lub w omączonych dłoniach formujemy płaski placek, nakładamy na środek trochę nadzienia i łączymy brzegi.

Formujemy kulkę i kładziemy na posypanym mąką blacie.

*Pączki bez nadzienia lepiej się smażą, można też dodać więcej nadzienia, więc polecam pierwszy sposób.

Pączki przykrywamy ściereczką i zostawiamy, aby podwoiły objętość. Następnie smażymy w temperaturze 175-180ºC z obu stron.
Jeśli nie nadziewaliśmy pączków przed smażeniem, robimy to teraz za pomocą rękawa cukierniczego i specjalnej końcówki.
Jeszcze ciepłe smarujemy lukrem: wodę z cukrem gotujemy przez ok. 10 minut, aż zrobi się ciągnąca. Studzimy, dodajemy nasiona z laski wanilii i ucieramy do białości. Jeśli będzie za gęsty, rozcieńczamy ciepłą wodą. Można też posypać pączki cukrem pudrem.

Przepis i zdjęcia: Żaneta Hajnowska – cupcakefactory.pl