fondue czekoladowe
Długie zimowe wieczory sprzyjają zatopieniu się w błogim lenistwie z kubkiem gorącej czekolady. Chyba nie ma pory roku, podczas której jej smak i aromat byłby równie kuszący, jak zimą. Pijąc ją powoli, jakże zrozumiałe staje się określenie, że czekolada jest dobra na wszystko.
A czy może być coś lepszego i bardziej rozgrzewającego, niż kubek gorącej czekolady? Oczywiście! Cały jej kociołek! Dodajmy do smaku skórkę z pomarańczy, albo postawmy na zdecydowany, ostry twist i dorzućmy trochę chili. Zanurzmy w niej ulubione, zimowe owoce i zastanówmy się – czy czegoś nam jeszcze do szczęścia potrzeba?

Fondue czekoladowe z nutką pomarańczy:

Czas przygotowania: 10 minut
Liczba porcji: 10

bezmiesne-bbezglutenowe-b

Składniki:

1 tabliczka czekolady gorzkiej
1 tabliczka czekolady mlecznej
200 ml śmietany
skórka starta z jednej pomarańczy
sezonowe owoce

Przygotowanie:

Wszystkie składniki rozpuszczamy w kąpieli wodnej na małym ogniu, nieustannie mieszając. Przelewamy do naczynia do fondue. Stale podgrzewamy i mieszamy od czasu do czasu. Podajemy z ulubionymi owocami.

Przepis i zdjęcia: Małgorzata Zabokrzycka – trawkacytrynowa.pl