W najbliższy weekend we Wrocławiu będzie się działo! Pysznie, kolorowo, sezonowo, z najlepszych składników i z całym sercem włożonym w gotowanie. Przygotowaliśmy dla Was spis najciekawszych kulinarnych atrakcji stolicy Dolnego Śląska, które będą miały miejsce w najbliższą sobotę i niedzielę.

SOBOTA
RESTAURANT DAY

restaurant day wroclaw

Idea jednodniowych restauracji prowadzonych przez amatorów przywędrowała do nas ze Skandynawii i w 100% podbiła nasze serca. Kilka razy do roku blogerzy, pasjonaci gotowania i domowi mistrzowie kuchni zakasują rękawy, wymyślają menu i goszczą głodomorów w swoich jednodniowych restauracjach. Bezglutenowe kanapki? Domowe przetwory? Szybkie przekąski? Królewskie torty? Sushi? Podczas Restaurant Day nie ma rzeczy niemożliwych. 16 maja we Wrocławiu jednodniowi restauratorzy połączą siły w aż 3 miejscach!

TEREN DODR PRZY UL. ZWYCIĘSKIEJ 4-8

restaurant day dodr

Na tym samym terenie co niedzielę odbywa się Festiwal Smaków Dolnośląskich, a w tę sobotę zawita i Restaurant Day. Gości karmić będą:
bar Kluseczka – pyszne omlety z różnymi dodatkami, frittata!
Smaczne Ziółko – soki tłoczone – głównie pokrzywa, smoothie
restauracja Pasternak – min: placki serowe z grilla, sernik z dynią
Kanapkownia – kolorowe tramezzini
karczma Grodków – grochówka na wędzonce, bigos
BezGlutenOOwo – żurek, ciasto daktylowe i inni
Zdrowa Słodycz – pyszne ciasta dla każdego
Wszystkie szczegóły znajdziecie tutaj.

BROWAR MIESZCZAŃSKI PRZY UL. HUBSKIEJ 44

restaurant day browar

W Browarze Mieszczańskim znajdziecie smaki z całego świata – japońskie sushi i bento zgrają się doskonale ze smakami Bliskiego Wschodu, a uzupełnią je słodkości i wegańskie przysmaki. Wśród restauratorów znajdziecie:
1. Żymła
2. Smacznego
3. Nie lubię słodkiego
4. Kakaszka
5. U Mamy
6. Zjedz mnie
7. Tutto Belle
8. Sebu Sushi
9. Słowik&Myszka
10. Kame
11. Harissa
12. Dr Sok
13. Dr Sobel z Familią
14. Filip Cafe
15. Szagon przez ogródek
16. BEZA
17. Czaisz Herbatę
Resztę szczegółów dotyczących atrakcji i muzyki znajdziecie w wydarzeniu.

ŁOKIETKA 5 – NADODRZE

restaurant day nadodrze

Gotują dla Was:
Chwastozercy – na ReD w Ł5 serwujemy potrawy przygotowane z chwastów – dzikich, nieuprawnych i pospolitych roślin jadalnych, które dawniej były powszechnie jadane – oraz z czystych i uczciwych produktów od wytwórców ze Slow Food Dolny Śląsk.

OatFit – jedzenie dla osób chcących prowadzić zdrowy, aktywny tryb życia. Każda potrawa będzie posiadała wykaz wartości odżywczych i kcal. Serwujemy omlety z płatkami owsianymi, owocami, twarogiem, a także koktajle białkowo-owocowe, niskokaloryczne ciasta i galaretki.

Recta Food and Living – hołdujemy prostocie i to z niej czerpiemy inspirację w świecie, gdzie wszystko już było i nic nowego nie da się już stworzyć. Podczas, kiedy większość kulinarnych fascynatów zachwyca się feerią smaków ukrytą w kulce kawioru przez molekularnych czarodziejów, do głosu dochodzi długo dyskryminowana mniejszość. To ci, którzy nad skomplikowanie dania przedkładają smak jego składników, nad wyszukanie produktów ich jakość i pochodzenie. Ci, którzy od finezyjności i fajerwerków bardziej docenią dbałość o naturalny smak.
Mamy swój kanon. Ale postaramy się też zaskoczyć.

Wege Wikt – kuchnia wegetariańska i wegańska tworzona miłością i wiarą w zdrowe, nieprzetworzone produkty. Naszą domeną są warzywa i owoce, ale nie stronimy też od wypieków i przetworów, a wszystkiemu staramy się nadać apetyczną i estetyczną formę.

Czarny Deszcz – czyli wrocławska marka kawy. Zajmują się selekcją ziaren, ustalają profil ich wypalenia i smak, oraz serwują w kawiarniach, na skwerach i ulicach. Polecają czarne kawy segmentu Specialty do metod alternatywnych i espresso, chociaż przed nikim mleka chować nie będą.
Wszystkie szczegóły tutaj.

SLOW FOOD NA TALERZU – WARSZTATY Z KUBĄ KORCZAKIEM W CRZ KRZYWY KOMIN

slow food

Jeśli chcecie wiedzieć, jak do tej pory wyglądały warsztaty z Kubą Korczakiem, koniecznie przeczytajcie tutaj naszą relację.
Tak o jutrzejszych warsztatach kulinarnych piszą sami organizatorzy: Trzecie spotkanie z najlepszymi polskimi, sezonowymi produktami nadciąga! Tym razem pod batutą chefa Korczaka i jego gościa Arkadiusza Klimkiewicza przygotujecie doskonałą jagnięcinę. To spotkanie na które zapraszamy nie tylko wielbicieli tego doskonałego mięsa ale również wszelkich sceptyków tego wykwintnego mięsa. Jeśli kiedyś spotkaliście się z niedobrą jagnięciną, to oznacza to tylko jedno – jacyś źli i niekompetentni ludzie odebrali Wam możliwość jedynych w swoim rodzaju kulinarnych doznań. Razem zmienimy to! Na spotkaniu dowiecie się gdzie i kiedy kupować najlepszą jagnięcinę oraz jak w jaki sposób zrobić dojrzewalnie w domowej lodówce i co dokładnie daje sezonowanie mięsa. Będziemy eksperymentować z częściami bardziej znanymi jak udziec, comber czy łopatka, a dla odważnych przygotujemy zaskakujące w smaku jagnięce podroby. Czas umilać Wam będzie doskonałe wino oraz duża ilość jadalnych kwiatów, którymi udekorujemy dania. To będzie kolejny obłędny dzień w Krzywym Kominie. Do zobaczenia!
Wszystkie szczegóły znajdziecie tutaj.

LAS VEGAS FEST II – OFIAR OŚWIĘCIMSKICH 19

las vegas fest

Las Vegas Fest to święto wszystkich miłośników zwierząt i dobrego jedzenia – cała oferta festiwalu jest wegetariańska i wegańska! W sobotę będzie mogli spróbować specjałów od:
Baszta
Złe mięso
Szklarnia
Świnki Trzy
Zmiany Zmiany
Otwarte Klatki
Zielony Talerz
Veganised
NOKE
Rebellious CAKES
Przy Zielonym Stole
ZDROWA KROWA & nono
KsięgarnioKawiarnia Nalanda
Naturalna Spiżarnia
Food Fight
Więcej szczegółów tu.

TARG ŚNIADANIOWY

targ sniadaniowy

Targ śniadaniowy zawitał wreszcie i do Wrocławia! Szykujcie się na relaks, niezobowiązującą atmosferę i dużo pysznego jedzenia!
Szczegóły wydarzenia tutaj.

LIVE COOKING – KUBA KORCZAK, CRZ KRZYWY KOMIN

live cooking kuba korczak

Kuba Korczak razem z przedstawicielami Stawów Milickich przygotują interaktywny pokaz gotowania! Dowiecie się z niego wszystkich potrzebnych informacji o przygotowaniu ryb! Start o godzinie 20.
Więcej szczegółów tu.

SOBOTA-NIEDZIELA

WROCŁAW RESTAURANT WEEK

wroclaw restaurant week

Jeszcze tylko przez 2 dni potrwa Restaurant Week. Zostały dosłownie ostatnie miejsca – możecie więc coś upolować. Idea Restaurant Week jest prosta: płacicie 39 zł za 1 osobę, w tej cenie otrzymujecie przystawkę, danie główne i deser ze specjalnie przygotowanego na tę okazję menu. Są opcje mięsne, rybne, wege. Takiej okazji nie można przegapić!
Szczegóły tutaj.

NIEDZIELA

FESTIWAL SMAKÓW DOLNOŚLĄSKICH

festiwal smakow dolnoslaskich baner

Dolnośląskie smaki, dolnośląskie produkty, ogromny teren zieleni i atrakcje dla dzieci – to wszystko znajdziecie na terenie DODR przy ul. Zwycięskiej, w każdą niedzielę od godziny 10!
Oto lista uczestników Festiwalu Smaków Dolnośląskich:
Skarby Naszej Ziemi – chleby na naturalnym zakwasie
Olej lniany Budwig – oleje tłoczone na zimno, warzywa, zioła i inne produkty oraz wyjątkowo kiszonki od Gospodarstwo Rolne Kiszonki Michał Sznajder 🙂
Wyroby Regionalne z Gór Sowich – sery, masło, maślanka, przetwory
Chleb Piotra – mieszanki do wypieku chleba
Cydr Tradycyjny z Trzebnicy – cydr, ocet i przetwory
Maciejowy Sad – naturalne soki jabłkowe tłoczone na zimno, jabłka
Eko-Ar Przetwory z Aronii – przetwory z ekologicznej aronii
Gospodarstwo Ekologiczne “Mandala” – przetwory, wypieki i warzywa
Gospodarstwo Rolne “U źródeł Kaczawy” – dziczyzna karkonoska, wędliny, nabiał, mleko
Chałwa Lniana www.gacjana.pl
Vita-Stevia ze Świebodzic – stewia w różnych odsłonach
Swojskie Wyroby Domowe – kaszanka, pasztetowa, salceson, kiełbaski z grilla i grochówka na wędzonce
Szagon przez ogródek – ciasta,tarty
Zdrowa Słodycz – Naturalnie bez cukru – wypieki bez cukru i pszennej mąki
WITOMARI: jajka przepiórcze, perlicze, zielononóżki, od kury podwórkowej, gęsie, kacze; makarony pszenne i orkiszowe; twarde i dojrzewające sery krowie, kozie i owcze,
Rodzinne Gospodarstwo Pasieczne z Bolkowa: miody, pyłek kwiatowy, wosk i inne
Dostępne będą także:
– pomidory z Doliny Baryczy
– pierwsze truskawki z Pęgowa ♥!
– naturalne lody, gofry orkiszowe
– woda źródlana, gazowana w syfonie ze źródła św. Anny w Trzebnicy
– makarony ekologiczne, bezglutenowe, gryczane, orkiszowe w różnych kształtach z rodzinnej wytwórni makaronów Bio Fabijańscy
– marynowane szparagi, pomidorki, patisony firmy Asperfield
Koniecznie dołączcie do wydarzenia.