tartaletki z kremem malinowym

Tartaletki biszkoptowe są idealne na letni deser i dużo lżejsze niż ich krucha wersja. Ponadto jest z nimi dużo mniej pracy. Krem malinowy i góra sezonowych owoców to ich świetne dopełnienie.

Tartaletki z kremem malinowym i owocami

Czas przygotowania: 20 minut + 20 minut pieczenia
Liczba porcji: 6

Składniki:

Biszkopty:
3 jaja
80 g drobnego cukru do wypieków
1 łyżka cukru pudru
110 g mąki pszennej

Krem:
250 ml śmietanki 30-36%
200 g malin
100 g jagód

Przygotowanie:

Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku i miksujemy do połączenia. Dodajemy do ubitej masy przesianą mąkę i za pomocą szpatułki ruchami od dołu delikatnie mieszamy do połączenia składników. Przelewamy masę do foremek do tartaletek (ewentualnie do foremek do muffinek) do 1/3 wysokości i pieczemy 15-20 minut w temperaturze 180°C. Po wyjęciu rzucamy z wysokości około 30 cm każdą z foremek, wtedy biszkopt będzie równy. Studzimy.
Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i maliny (koniecznie osuszone) i jeszcze chwilę miksujemy.
Na każdy biszkopt układamy krem i układamy na wierzchu maliny i jagody lub inne sezonowe owoce.

Przepis i zdjęcia: Monika Szeffler
przezogrodek.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *