Niedawno ekipa Magazynu KOCIOŁ miała przyjemność uczestniczyć w prapremierze nowego, zimowego menu OVO Bar&Restaurant. Autorem menu pod hasłem „zaskakujące smaki zimy” jest szef kuchni – Piotr Apanel. Cała spotkanie miało konwencję dzielenia się jedzeniem w towarzystwie, a szefowi kuchni zależało na pokazaniu zaskakujących połączeń – znanych, klasycznych składników, lecz podanych niestandardowo i z nietypowymi dodatkami.
Na powitanie zaserwowano polskie oraz śródziemnomorskie propozycje tapas: szarpaną jagnięcinę z miętowym sosem BBQ, dżemem z maślanki i marynowanym pęczakiem, śledzia z czarnym ramenem i rzodkiewką oraz ośmiornicę z chorizo, pomidorowym ragout i migdałową pianką.

A oto menu kolacji:
Przystawki:
Mątwa z kalarepką, pomidorami infuzowanymi słoniną podane z żółtkiem i parmezanem.
Wołowe nigiri, wędzony węgorz, skorzonera z cytrynowym majonezem z chipotle oraz esencją ryżową.
Opalany tuńczyk podany z żelem bananowy, masłem cytrynowym oraz czerwoną zupą z migdałów i cebulkami perłowymi.

Dania główne:
Kaczka podana z domowej roboty śliwkowym sosem hoi-sin i siekanymi zielonymi warzywami.
Polędwica z jelenia z polskimi leśnymi owocami, gorzką czekoladą, dżemem z kopru włoskiego podana z owsianką z topinamburem, która nas zauroczyła.
Filet z makreli ze słodko-kwaśną marchewką, ketchupem z ogórka, czarna rzepą oraz smażonymi ziemniakami.

Na zakończenie, na deser zaserwowano mus czekoladowy z rokitnikiem, orzechami laskowymi, glonami oraz masłem.

OVO Bar & Restaurant mieści się w hotelu DoubleTree by Hilton we Wrocławiu przy ulicy Podwale 84.

Tekst: Laura Chołodecka – Cafe Babilon
Zdjęcia: Rafał Komorowski – Komorowski Foto

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *