Zatrudniaj, angażuj i zarabiaj – pod takim hasłem odbyła się we Wrocławiu, 13 listopada, konferencja MADE Restaurant, która za cel postawiła sobie zebranie w jednym miejscu jak największej liczby ludzi znających się na (dolnośląskiej) gastronomii. I udało się, bo sala konferencyjna hotelu DoubleTree by Hilton pękała tego dnia w szwach. Na miejscu spotkali się właściciele kawiarni, restauracji, food trucków, szefowie kuchni, menadżerowie, kelnerzy, przedstawiciele agencji PR i social media, dostawcy, pasjonaci kuchni.

Podczas całego dnia konferencji nie tylko można było wysłuchać merytorycznych i wartościowych paneli dyskusyjnych oraz wystąpień (między innymi o budowaniu marki w gastronomii, zarządzaniu personelem, dbałości o relacji, pracownikach jako ogniwach komunikacji marketingowej, ale też dostawcach czy zażegnywaniu sytuacji kryzysowych), równie ważną częścią Made Restaurant były przerwy networkingowe, podczas których można było wymieniać się wiedzą i doświadczeniami przy stolikach. Przerwom w konferencji towarzyszyły stricte kulinarne doznania z najwyższej półki: przystawkę zaserwował szef kuchni restauracji Przystań/Marina Karol Sankowski, danie główne – szef kuchni OVO Bar & Restaurant Piotr Apanel, a deser – Rafał Borys, szef kuchni restauracji w zamku Topacz.

Organizatorom udało się bardzo zręcznie połączyć przyjemne z pożytecznym. Frekwencja i zainteresowanie konferencją udowodniły, że wrocławski świat gastronomii stawia na rozwój i nie boi się dzielić wiedzą. Dzięki temu inni, często początkujący w branży, mogą czerpać z doświadczeń tych bardziej doświadczonych. Czekamy na kolejne edycje konferencji!

Tekst: Olga Pawlikowska
Zdjęcia: Katarzyna Sieradz