Placki z chleba zostały przygotowane przez Kasię na podstawie przepisu Wandy Jaworskiej z zespołu „Sami Swoi” z Wojcieszyna, gm. Pielgrzymka („Kuchnia Dolnego Śląska”, Barbara Jakimowicz-Klein, wydawca: Urząd Miasta i Gminy w Radkowie, 2014). Znajdziecie je również w 11 numerze KOTŁA.

Placki z chleba:

Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 8 sztuk

Składniki:

250 g chleba
100 g kiełbasy
½ cebuli
1 jajko
¾ szklanki mleka
olej do smażenia
sól, pieprz

Przygotowanie:

Chleb kruszymy – można do tego użyć blendera. Cebulę i kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce oleju. Przyrumienione, mieszamy z chlebem, jajkiem oraz mlekiem i przyprawiamy. W dłoniach formujemy niewielkie placki, które smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Opracowanie przepisu i zdjęcia: Katarzyna Sieradz – gotujzkasia.pl

Przepis pochodzi z 11 numeru magazynu KOCIOŁ