Ciasto migdałowe na podstawie przepisu „Mandelkuchen” z książki „Kochbuch der Frieda Staude”, W. Nitzsche możecie znać już z 14 numeru KOTŁA. Dzisiaj przypominamy przepis przygotowany przez Kasię.

Ciasto migdałowe:

Czas przygotowania: 30 minut + 40 minut pieczenia
Liczba porcji: tortownica o średnicy 22 cm

Składniki:

6 jajek
szczypta soli
200 g cukru
skórka otarta z ½ cytryny
220 g mąki pszennej
30 g mielonych migdałów
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek wody
50 g kandyzowanej skórki cytrynowej lub pomarańczowej
olej do wysmarowania foremki
¾ szklanki cukru pudru
2–4 łyżki soku z cytryny
40 g płatków migdałów

Przygotowanie:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. W drugiej misce ubijamy żółtka z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodajemy skórkę cytrynową, przesianą mąkę, migdały, proszek do pieczenia i wodę i mieszamy mikserem do połączenia składników. Dodajemy ubite białka i kandyzowaną skórkę i delikatnie miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Przekładamy do okrągłej foremki do pieczenia, wysmarowanej niewielką ilością oleju. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170°C na około 40 minut, aż ciasto się zarumieni. Przed podaniem polewamy lukrem, który robimy poprzez wymieszanie cukru pudru i soku cytrynowego. Na koniec posypujemy prażonymi płatkami migdałów.

Opracowanie przepisu i zdjęcia: Katarzyna Sieradz – gotujzkasia.pl

Przepis pochodzi z 14 numeru magazynu KOCIOŁ