Zaskakująca sałatka śledziowa przygotowana na podstawie przepisu z rodzinnej książki kucharskiej, spisanej przez Johannesa Schrama (1882–1949), zawodowego kucharza, który wędrował po kraju, doskonaląc swój warsztat, aby na końcu osiąść w Löwenbergu (Lwówek Śląski) i prowadzić swą restaurację “Zum Burgkeller”.

Przepis przygotowany przez Kasię i Dominika znajdziecie w 13 numerze KOTŁA.

Sałatka śledziowa z Zoblitz (Zoblitzer Heringssalat):

Czas przygotowania: 30 minut + 2 godziny
Liczba porcji: 3

Składniki:

300 g drobnych, młodych ziemniaków
200 g filetów śledziowych
3 korniszony lub ogórki małosolne
2 małe kwaśne jabłka
125 ml gorącego bulionu
125 g boczku surowego
1 cebula
4 łyżki octu balsamicznego
1 łyżeczka cukru
sól, pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki myjemy i gotujemy w łupinach. Po wyjęciu z wody studzimy, obieramy i kroimy na ósemki. Śledzie odsalamy, namaczając je w wodzie. Filety z zalewy olejowej potrzebują 15 minut, a filety z zalewy solankowej – około godziny. Kroimy w centymetrowe paski.

Jabłka obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w ćwiartki, a następnie w cienkie paski. Ogórki kroimy wzdłuż, po czym na drobne półkrążki. Śledzie, jabłka i ogórki mieszamy z ziemniakami. Całość zalewamy bulionem i odstawiamy do ostygnięcia.

Ocet mieszamy z cukrem, solą i pieprzem. Dressingiem polewamy potrawę i odstawiamy na godzinę do lodówki.

Bezpośrednio przed podaniem na patelni podsmażamy na chrupiąco pokrojony w drobną kostkę boczek. Na wytopionym tłuszczu smażymy na rumiano pokrojoną w kostkę cebulę. Całością polewamy gotową sałatkę i podajemy.

Opracowanie przepisu i zdjęcia: Katarzyna i Dominik Sieradz – gotujzkasia.pl

Przepis pochodzi z 13 numeru magazynu KOCIOŁ

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *