Kruche ciastka bezglutenowe na podstawie przepisu na „Kruche ciastka kukurydziane” zespołu folklorystycznego Górali Czadeckich „Strzegomianki” ze Strzegomian, gm. Sobótka („Kuchnia Dolnego Śląska”, Barbara Jakimowicz–Klein, 2014, Wrocław–Radków).

Kruche ciastka bezglutenowe:

Czas przygotowania: 15 minut + 25 minut pieczenia
Liczba porcji: 30 sztuk

Składniki:

150 g mąki ziemniaczanej
150 g mąki kukurydzianej
70 g miękkiego masła
70 g cukru
2 jajka
½ łyżeczki sody oczyszczonej
½ łyżeczki soku z cytryny

Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieszczamy w misce i zagniatamy jednolite ciasto. Jeżeli jest zbyt suche, to można stopniowo dodać odrobinę wody (do 3 łyżek) – ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny. Uformować kulki wielkości orzechów włoskich, ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i rozpłaszczyć dłonią. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 25 minut. Studzić na kratce. Przed podaniem można posypać waniliowym cukrem pudrem.

Opracowanie przepisu i zdjęcia: Katarzyna Sieradz – gotujzkasia.pl

Przepis pochodzi z 15 numeru magazynu KOCIOŁ