„Dziewczyna z akordeonem” to tytuł przesiedleńczej opowieści z 13 numeru KOTŁA. Poznaliśmy w niej babcię Gienię – niesamowitą i wyjątkową osobę, która pomimo wieku, energią mogłaby obdarować kilkanaście osób. Babcia Gienia niedawno obchodziła 90 urodziny, a historię tę i przepis spisała Laura na podstawie jej kilkugodzinnej opowieści, której cała rodzina słuchała z zapartym tchem.

Jajecznica na śmietanie:

Czas przygotowania: 10 minut
Liczba porcji: 2

Składniki:

4 jajka
4 łyżki tłustej ukwaszonej śmietany
sól, pieprz

Przygotowanie:

Na lekko rozgrzaną patelnię wykładamy śmietanę i podsmażamy ją kilka minut na wolnym ogniu. Dodajemy rozbełtane jajka, doprawiamy solą i smażymy do lekkiego ścięcia. Na koniec doprawiamy pieprzem.
Jajecznicę podajemy z pieczywem i szczypiorkiem lub drobno posiekaną cebulką.

Wykonanie przepisu i zdjęcia: Laura Chołodecka – cafebabilon.pl

Przepis pochodzi z 13 numeru Magazynu Kocioł