Zapraszamy na bezglutenowe gołąbki z kaszą kukurydzianą i mięsem. Danie na podstawie przepisu ze „Smaki i smaczki kuchni Ślężańskiej”, Stowarzyszenia Gmin Ślężańskich przygotowała do 12 numeru KOTŁA Agata.

Gołąbki z kaszy kukurydzianej z mięsem

Czas przygotowania: 2 godziny
Liczba porcji: 5 – 6

Składniki:

1 duża kapusta
4 szklanki wody
2 szklanki kaszy kukurydzianej
400 g wieprzowego mięsa mielonego
1 cebula
olej do smażenia
sól i pieprz
1 – 2 szklanki bulionu warzywnego
200 g wędzonego boczku albo 150 g masła

Przygotowanie:

Z kapusty wycinamy głąb i wkładamy do garnka w wrzącą wodą. Gotujemy przez około godzinę, następnie studzimy i ostrożnie zdejmujemy liście. Jeśli nie mamy tak dużego garnka, ostrożnie zdejmujemy liście z surowej kapusty i sparzamy je pojedynczo. Z liści ścinamy gruby nerw i, jeśli jest taka potrzeba, zmiękczamy, lekko rozbijając tłuczkiem.
Kaszę zalewamy wodą, lekko solimy i gotujemy pod przykryciem na niewielkim ogniu przez około 20 minut. Odstawiamy do wystudzenia.

Cebulę siekamy i smażymy na oleju, aż się zeszkli. Przestudzoną cebulę łączymy z ugotowaną kaszą, mięsem mielonym i przyprawiamy według uznania solą oraz pieprzem. Dokładnie mieszamy.
Z masy formujemy 10 – 12 równych kulek i każdą zawijamy w liść. Gołąbki układamy łączeniem do dołu w szerokim garnku o grubym dnie, zalewamy około 1 – 2 szklankami bulionu warzywnego (w zależności od szerokości naczynia) i dusimy na niewielkim ogniu przez około godzinę.

Podajemy z pokrojonym w kostkę i podsmażonym boczkiem albo jak w oryginalnym przepisie – z masłem.

Opracowanie przepisu i zdjęcia: Agata Kubica – agatagotuje.pl

Przepis pochodzi z 12 numeru magazynu KOCIOŁ