pazdej_zupa-gulaszowa-z-indykaZupa gulaszowa z indyka jest gęsta i sycąca. Rozgrzewa i daje poczucie przyjemnej sytości gdy za oknem hula jesienno-zimowy wiatr. Warto przygotować ją ją w dużym garnku z proporcji które podałam. Dzięki temu zaoszczędzicie czas na przygotowanie obiadów w kolejnych dniach. Zupa gulaszowa odgrzewana kolejnego dnia jeszcze zyska na smaku.

Zupa gulaszowa z indykiem

Czas przygotowania: 1 godzina 15 minut
Liczba porcji: 10 porcji

bez_laktozy-b

Składniki:

500 g mięsa z indyka
2 żółte papryki
2 czerwone papryki
3 marchewki
6 ziemniaków
250 g pieczarek
1 puszka pomidorów
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżeczki słodkiej papryki
½ łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka majeranku
½ łyżeczki mielonego kminku
½ łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
3 listki laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
2 łyżki smalcu
sól, pieprz

Przygotowanie:

Mięso kroimy w 2 cm kostkę, przesmażamy na oleju. Dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, plasterki marchewki. Następnie paprykę pokrojoną w paseczki i ćwiartki pieczarek. Podsmażamy razem przez 5 minut, dodajemy pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pozostałe przyprawy. Dorzucamy pokrojone w duże kawałki ziemniaki i zalewamy wodą tak aby przykryć warzywa. Gotujemy pod przykryciem 20 minut, dodajemy koncentrat, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i gotujemy kolejne 30 minut.

Przepis i zdjęcie: Monika Pazdej, Z chaty na końcu wsi