zupa z sałatyNie macie pomysłu na zupę? Mamy dla Was coś naprawdę nietypowego! Oto zupa z sałaty. Piękny kolor i ciekawy smak – na pewno zaskoczycie nią najbliższych 🙂 Kasia, nasza redaktorka naczelna, przygotowała ją na podstawie przepisu z książki „Smaki i smaczki kuchni Ślężańskiej”, wydanej przez Stowarzyszenie Gmin Ślężańskich.

Zupa z sałaty

Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 40 minut

Składniki:

1 marchewka
1 pietruszka
½ selera
1 por
1 l wody
1 główka sałaty
1 łyżka masła
1 łyżka mąki pszennej
1–2 łyżeczki cukru
sól, pieprz ziołowy

Przygotowanie:

Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na średnim ogniu przez 15 minut. Dodajemy umyte i poszatkowane liście sałaty i gotujemy jeszcze 5 minut. Miksujemy blenderem na gładką masę.

Na patelni roztapiamy masło, dodajemy mąkę i robimy jasną zasmażkę. Przekładamy ją do garnka z zupą, mieszamy i przyprawiamy do smaku. Podajemy ze śmietaną i świeżymi ziołami.

Opracowanie przepisu i zdjęcia: Katarzyna Sieradz – gotujzkasia.pl

Przepis pochodzi z 12 numeru Magazynu Kocioł