Chlodnik ogorkowy

Latem stawiamy na orzeźwiające i lekkie zupy. Nasza propozycja to chłodnik ogórkowy – świetnie sprawdzi się w upalne dni.

Chłodnik ogórkowy z jogurtem i koperkiem

Czas przygotowania: 10 minut + czas chłodzenia
Liczba porcji: 4

Składniki:

3 duże ogórki szklarniowe
4 ząbki czosnku
800 ml gęstego jogurtu naturalnego
½ pęczka koperku
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
pieprz
do podania: wędzony łosoś i koperek

Przygotowanie:

Ogórki obieramy ze skórki i kroimy, czosnek przeciskamy przez praskę. Od koperku odrywamy grube łodygi. Wszystko dokładnie miksujemy. Dodajemy jogurt, cukier, sól i sok z cytryny. Wszystko jeszcze raz miksujemy, do uzyskania gładkiej konsystencji. Doprawiamy pieprzem. Zupę wkładamy do lodówki i schładzamy przez minimum 2 godziny. Podajemy z posiekanym wędzonym łososiem i ozdabiamy koperkiem.

Przepis i zdjęcia: Kinga Górska – Moje Bistro

Przepis pochodzi z 12 numeru Magazynu Kocioł