zupa piwna

Tegoroczny sezon grillowy rozpoczęliśmy zupą piwną z dużą ilością sera, boczkiem i białą kiełbasą. Podana z ziołowymi grzankami, syci i rozgrzewa, a przygotowana w kociołku skupia uwagę wszystkich biesiadników. Was również zachęcamy do spróbowania!

Zupa piwna z serem:

Czas przygotowania: 40 minut
Liczba porcji: 6

Składniki:

400 g parzonej białej kiełbasy
200 g wędzonego boczku
200 g twardego sera
2 cebule
1 litr bulionu
½ l jasnego piwa pszenicznego
250 ml śmietanki
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 łyżeczka słodkiej papryki
½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego
2 listki laurowe
sól morska
pęczek natki pietruszki

Przygotowanie:

Boczek kroimy w cienkie paseczki. Podsmażamy, aż zrobi się chrupiący. Cebulę kroimy w półplasterki, dodajemy do kociołka. Doprawiamy imbirem, papryką, pieprzem i listkami laurowymi. Dorzucamy pokrojoną w centymetrowe porcje białą kiełbasę. Smażymy kilka minut. Zalewamy bulionem, śmietaną i piwem. Dokładamy starty na drobnych oczkach ser. Przykrywamy i gotujemy 15 minut. Pod koniec doprawiamy solą i obficie obsypujemy natką pietruszki. Podajemy z grzankami.

Przepis i zdjęcia: Łucja Serafin – Fabryka Kulinarnych Inspiracji

Przepis pochodzi z 11. numeru magazynu KOCIOŁ.