faszerowane jablka

Kaszanka z patelni z cebulką to nieśmiertelny klasyk polskiej kuchni. Kaszanka z jabłkiem też też jest mocno zakorzeniona w naszej kulinarnej tradycji. Można jednak podejść do tematu nieszablonowo i wyjść poza schemat – niezbyt atrakcyjna wizualnie kaszanka świetnie sprawdzi się jako farsz do wydrążonych jabłek, a szybka konfitura z czerwonej cebuli tylko doda całości uroku. Jabłka można upiec w piekarniku, tak jak jest podane w przepisie, albo wykorzystać sezon grillowy i ułożyć na ruszcie.

Czas przygotowania: 35 minut
Liczba porcji: 3

Składniki:
3 spore, kwaśne jabłka
2 pętka kaszanki
1 duża czerwona cebula
1 łyżka oleju
1 łyżka octu jabłkowego
po szczypcie soli, pieprzu, chili
½ łyżeczki cukru trzcinowego
kilka listków mięty do dekoracji

Przygotowanie:
Z jabłek ścinamy wierzchy, następnie ostrożnie wydrążamy.
Z kaszanki zdejmujemy osłonkę i kroimy ją na plasterki, które ciasno układamy w jabłkach.
Nafaszerowane jabłka przykrywamy ściętymi wierzchami i zawijamy starannie w folię aluminiową. Wstawiamy na 20 – 25 minut do piekarnika nagrzanego do 200⁰C.
W międzyczasie przygotowujemy cebulę: kroimy ją w piórka i podsmażamy na oleju do zeszklenia. Kiedy będzie miękka, dodajemy przyprawy: ocet jabłkowy, po szczypcie, soli, pieprzu i chili oraz cukier. Smażymy, aż ocet odparuje, zestawiamy z kuchenki.
Upieczone jabłka rozwijamy z folii, zdejmujemy wierzchy, nakładamy po łyżce cebuli i przykrywamy górą jabłka. Dekorujemy miętą i podajemy.

Przepis i zdjęcie: Agata Kubica – agatagotuje.pl