kociolek z ziemniakami

Ten kociołek to połączenie trzech prostych składników doprawionych solą i pieprzem. Idealnie przenikające się smaki cebuli, kiełbasy i ziemniaków, są wszystkim co potrzeba. Danie można przygotować również w piekarniku jako zapiekankę. Najlepiej smakuje podane w towarzystwie kwaśnego mleka lub kefiru czy zrobionego na ich bazie chłodniku.

Kociołek z ziemniakami, kiełbasą i cebulą:

Czas przygotowania: 2 godziny
Liczba porcji:10
bez_laktozy-bbezglutenowe-b

Składniki:

1 kg kiełbasy
1 kg cebuli
2 kg ziemniaków
1 łyżka smalcu
sól, pieprz

Przygotowanie:

Cebulę i ziemniaki obieramy. Wszystkie składniki kroimy w plasterki, każdy do osobnej miseczki. Ścianki kociołka żeliwnego smarujemy smalcem, boki wykładamy plasterkami ziemniaków. Układamy kilka warstw, zachowując kolejność: ziemniaki, kiełbasa, cebula. Każdą warstwę cebuli i ziemniaków oprószamy delikatnie solą i pieprzem. Ostatnią powinny być ziemniaki. Pieczemy nad mocnym żarem w zamkniętym kociołku około godziny.

Przepis i zdjęcie: Laura Chołodecka – cafebabilon.pl

Przepis pochodzi z 8. numeru magazynu KOCIOŁ.