kapusniaczki
Przygotowanie placuszków z kapusty jest bardzo proste. Wystarczy wcześniej ugotować al dente kapustę, reszta robi się już sama. Jest to potrawa typowo zimowa, pochodząca z Kresów Wschodnich, która dotarła na Dolny Śląsk razem z falą przesiedleńców.

Kapuśniaczki (placki z kapusty):

Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 4

bezmiesne-bbez_laktozy-b

Składniki:

½ główki kapusty (lub 1 mała)
3 jajka
1 ząbek czosnku
220 g mąki pszennej
sól, pieprz
olej do smażenia

Przygotowanie:

Kapustę szatkujemy i gotujemy na półmiękko. Odcedzamy dokładnie z wody i zostawiamy do wystygnięcia. Dodajemy jajka, mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy. Mieszamy dokładnie. Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony po minucie. Podajemy z kleksem jogurtu i ziołami lub majonezem.

Przepis pochodzi z książki „Smaki i smaczki kuchni ślężańskiej”
Wykonanie i zdjęcia: Monika Szeffler – przezogrodek.pl