Pasta z soczewicy to doskonałe urozmaicenie naszych kanapek – można ją podać jako smarowidło do chleba czy macy. Wystarczy dodać więcej oliwy, aby otrzymać pyszny dip do nachosów.
Zielona pasta z soczewicy:
Czas przygotowania: 5 minut + 40 minut gotowania
Liczba porcji: słoiczek 300 ml
Składniki:
120 g zielonej soczewicy
½ awokado
30 g szpinaku
1 ząbek czosnku
2 łyżeczki oleju z pestek dyni
½ łyżeczki płatków chili
sok z ½ cytryny + 1 łyżka do gotowania
sól do smaku
Przygotowanie:
Opłukaną soczewicę zalewamy szklanką wody, dodajemy 1 łyżkę soku z cytryny i gotujemy do miękkości przez około 40 minut. Ugotowaną i wystudzoną soczewicę blendujemy razem z pozostałymi składnikami na gładką pastę.
Przepis i zdjęcia: Monika Pazdej – zchatynakoncuwsi
Zdjęcie soczewicy: Monika Szeffler – przezogrodek.pl