wieniec cynamonowy 1

Wieniec cynamonowy to puszyste, drożdżowe ciasto z nieprzyzwoitą ilością masła i cynamonu. Urwany kawałek ciasta najlepiej połączyć z kawą zbożową lub herbatą. Wypiek ten jest na miejscu zarówno na śniadanie, na deser, jak i na słodką kolację. Jedyny minus – nie można mu się oprzeć, dlatego znika z talerza z prędkością światła.

Wieniec cynamonowy:

Czas przygotowania: 2 godziny 10 minut
Liczba porcji: 2 wieńce o średnicy 20 cm

bezmiesne-b

Składniki:

20 g świeżych drożdży
180 ml ciepłego mleka
60 ml ciepłej wody
50 g cukru trzcinowego
100 g masła
1 jajko
1 żółtko
½ łyżeczki soli
300 g mąki orkiszowej białej
220 g mąki pszennej + do podsypania

Masa cynamonowa:

80 g cukru trzcinowego
50 g masła
1 żółtko
łyżka cynamonu

Do posmarowania: (opcjonalnie)

1 jajko

Przygotowanie:

Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Mąki przesiewamy, robimy wgłębienie i dodajemy ciepłe mleko, drożdże, cukier, sól oraz jajka. Zaczynamy wyrabiać, aż powstanie gładkie i elastyczne ciasto, czyli około 15 minut (nie powinno kleić się do rąk – w razie potrzeby dodajemy odrobinę mąki). Wlewamy przestudzone, rozpuszczone masło i wyrabiamy do momentu wchłonięcia przez ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrosnięcia na 1 godzinę. W tym czasie mieszamy cukier z żółtkiem, miękkim masłem i cynamonem.
Ciasto odgazowujemy, uderzając w nie pięścią, i dzielimy na dwie części. Każdą z nich wałkujemy na prostokąt o wymiarach około 40/30 cm. Smarujemy cienką warstwą masy cynamonowej zostawiając puste brzegi. Zwijamy ciasto wzdłuż dłuższego boku. Przecinamy je na połowę, zaczynając kilka centymetrów od górnej krawędzi. Skręcamy ciasto w spiralę, układając przeciętą część na górze. Łączymy dwa końce, formując wieniec. Podobnie postępujemy z drugą cześcią ciasta. Wieńce delikatnie układamy na papierze do pieczenia i zostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 200°C, opcjonalnie smarujemy wieńce roztrzepanym jajkiem i pieczemy około 25-30 minut.

wieniec cynamonowy 2

Przepis i zdjęcia wieńca: Monika Szeffler – przezogrodek.pl
Zdjęcie cynamonu: Katarzyna Sieradz – gotujzkasia.pl