sposob na wampira

Sposób na wampira to przepis pani Soni z Jedliny-Zdroju, która od 2011 roku bierze udział w Dolnośląskim Festiwalu Zupy. Zawsze stara się serwować niebanalne zupy, jak pokrzywową, dwukolorową: paprykowo-selerową, czy właśnie czosnkową, które odbiegają od szablonowego obiadu, niemniej jednak są pyszne. Sposób na wampira jest specyficzną zupą, którą zwolennicy czosnku będą zachwyceni.

Sposób na wampira:

Czas przygotowania: 45 minut
Liczba porcji: 4

bezmiesne-b

Składniki na zupę:

1½ l wody
1 główka czosnku
100 g serka topionego
200 g śmietany 30-36%
włoszczyzna
1 łyżka masła
sól i pieprz

Składniki na pikantny groszek ptysiowy:

40 g masła
100 ml wody
200 g mąki pszennej
2 jajka
2 szczypty soli
pieprz cayenne

Przygotowanie zupy:

W garnku gotujemy wodę, dodajemy obraną i pokrojoną na mniejsze kawałki włoszczyznę. Gotujemy przez 30 minut. Na patelni roztapiamy masło, podsmażamy obrany i posiekany czosnek, przekładamy go do garnka z włoszczyzną. Zagotowujemy i dodajemy serek. Całość miksujemy, jeszcze raz zagotowujemy, doprawiamy do smaku. W misce ubijamy śmietanę na sztywno. Zupę przelewamy do talerzy, dodajemy łyżkę ubitej śmietany, lekko mieszamy. Podajemy z groszkiem ptysiowym.

Przygotowanie groszku ptysiowego:

Do garnka wlewamy wodę, dodajemy masło i wstawiamy na ogień. Gdy masło się rozpuści,
ściągamy naczynie z kuchenki, dodajemy mąkę i mieszamy mikserem. Studzimy masę, żeby jajka się nie ścięły. Wbijamy jedno jajo, miksujemy na gładko i powtarzamy czynność z drugim. Przyprawiamy. Przekładamy masę do rękawa cukierniczego i wyciskamy na papier do pieczenia porcje masy (1-1,5 cm), pamiętając o zachowaniu przerw, ponieważ groszek w trakcie pieczenia urośnie. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na 10-15 minut.

Przepis: Sonia Raczek
Wykonanie i zdjęcia: Katarzyna Sieradz – gotujzkasia.pl, Magdalena Taborowicz

Przepis pochodzi z 7. numeru magazynu KOCIOŁ.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *