salatka sledziowa

Ostatnie danie z naszej dolnośląskiej Wigilii to siekane śledzie. Przepis bazuje na recepturach przedwojennych.

Siekane śledzie (Häckerle):

Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: 20 minut + 1 godzina namaczania

Składniki:

4 filety matiasów
3 ugotowane na twardo jajka
200 g miękkiego masła
2 cebule
2 łyżki śmietany 18%
sól, pieprz

Przygotowanie:

Śledzie namaczamy przez godzinę, osuszamy i drobno siekamy. Masło ucieramy na puszysty krem. Żółtka jajka przecieramy przez sitko i mieszamy z masłem. Białko i cebule siekamy w niewielką kostkę. Wszystko delikatnie mieszamy, na koniec dodajemy śmietanę i pozostawiamy przynajmniej na 1 noc w chłodnym miejscu. Podajemy jako dodatek do ziemniaków lub z chlebem.

Przepis: Książka kucharska Elsy Topf z Kłodzka (ok. 1928 r.)
Wykonanie: Olga Płaza – olgaplaza.pl
Zdjęcia: Małgorzata Zabokrzycka – trawkacytrynowa.pl

Przepis ze specjalnego numeru KOTŁA – dolnośląska Wigilia.