pierogi

Przepis na wigilijne pierogi ze słodką kapustą prawdopodobnie pochodzi z Ukrainy. To alternatywa dla bardziej chyba popularnych, równie tradycyjnych pierogów z kapustą i grzybami. Wbrew nazwie, nie mają dodatku cukru i nie są deserem. Słodycz daje dodatek świeżej kapusty zamiast kiszonej oraz zeszklona cebulka. Danie jest bardzo lubiane przez dzieci.

Pierogi ze słodką kapustą:

Liczba porcji: ok. 60 pierogów
Czas przygotowania: 40 minut

bezmiesne-b

Składniki na ciasto:

500 g mąki pszennej
250 ml ciepłej wody
1 łyżka oliwy
1 łyżka soli
1 łyżka oliwy do gotowania

Na farsz:

1 średnia główka kapusta
2 średnia cebula
sól, pieprz do smaku
1 łyżka masła lub oleju do smażenia

Przygotowanie:

Pokrojoną na 4 części kapustę gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. W tym czasie kroimy drobno obraną cebulę. Na patelni smażymy na maśle cebulę do zeszklenia. Kapustę dokładnie odsączamy, drobno kroimy i dodajemy do cebuli. Solimy i pieprzymy według uznania. Razem dusimy przez 10 minut na małym ogniu.
Przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiewamy z solą do miski. Powoli dodajemy ciepłą wodę wraz z oliwą i zataczając koła drewnianą łyżką, łączymy ze sobą wszystkie składniki. Ciasto wykładamy na podsypaną mąką stolnicę. Wygniatamy rękami przez około 7 minut, podsypując mąką, żeby się nie kleiło.
Farsz przekładamy do rękawa cukierniczego (choć możemy też wykładać farsz łyżeczką).
Ciasto dzielimy na trzy części. Pierwszą rozwałkowujemy i wycinamy kółka szklanką o średnicy 6 cm. Na każde kółko wykładamy około 3 cm farszu. Składamy na pół i zalepiamy. Czynność powtarzamy dla każdego kawałka ciasta.
W międzyczasie w dużym garnku przygotowujemy wrzątek z łyżką oliwy. Wrzucamy pierogi partiami, po 8 –10 sztuk i gotujemy maksymalnie 3 minuty, do momentu wypłynięcia. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Podajemy okraszone cebulką.

Przepis i zdjęcia: Małgorzata Zabokrzycka – trawkacytrynowa.pl

Przepis ze specjalnego numeru KOTŁA – dolnośląska Wigilia.