konfekty nyskie
W 1789 roku osiadł w Nysie mistrz piekarzy pierników – Franz Springer. W 1820 r. stworzył Neisser Konfekt, czyli nyskie pierniczki, i tym samym zapoczątkował tradycje i rozwój pieczenia pierników w Nysie. Po 1945 roku potomkowie Springera w Niemczech próbowali powtórzyć sukces swojego przodka, niestety bez skutku. Swoje tradycyjne przepisy zachowali dla siebie, dlatego my proponujemy naszym Czytelnikom własna wersje konfektów nyskich.

Konfekty nyskie:

Czas przygotowania: 1 godzina
Liczba porcji: 4 blachy pierniczków

Składniki:

400 g maki żytniej
200 g miodu
200 g cukru
100 g mielonych migdałów
1 jajko
1½ łyżeczki sody
2–3 łyzki wody
po ½ łyżeczki cynamonu, mielonego kardamonu i goździków

Przygotowanie:

Mąkę, migdały i przyprawy mieszamy w jednej misce. Miód i cukier rozpuszczamy w rondelku i jeszcze ciepłe wlewamy do mąki. Dodajemy jajko, sodę rozpuszczoną w wodzie i wyrabiamy gładkie ciasto. Czekamy aż wystygnie. Wałkujemy cienko (ok. 3 mm) i wykrawamy okrągłe pierniki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 12 minut w temperaturze 175°C. Wystudzone dekorujemy lukrem lub polewą czekoladową.

Przepis: Żaneta Hajnowska – cupcakefactory.pl
Zdjęcia: Małgorzata Zabokrzycka – trawkacytrynowa.pl

Przepis ze specjalnego numeru KOTŁA – dolnośląska Wigilia.