kompot z suszu

Na świecie istnieją dwie grupy ludzi. Tacy, którzy za szklaneczkę tego bursztynowego płynu oddaliby nerkę i tacy, którzy darzą go szczerą nienawiścią i posądzają o zapach starych skarpet. Należymy do pierwszej grupy i dla nas Boże Narodzenie bez kompotu z suszu się nie liczy!

Kompot z suszu:

Czas przygotowania: 45 minut
Liczba porcji: 12

Składniki:

150 g suszonych śliwek
60 g suszonych jabłek
100 g suszonych moreli
80 g rodzynek
sok z ½ cytryny
1 laska cynamonu
5 gwiazdek anyżu
1 łyżeczka imbiru

Przygotowanie:

Jabłka, śliwki i morele zalewamy w garnku 2 litrami zimnej wody. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu ok. 30 minut. Dodajemy sok z cytryny, anyż i cynamon. Gotujemy jeszcze przez 10 minut. Podajemy po wystudzeniu.

Przepis: Olga Płaza – olgaplaza.pl
Zdjęcia: Małgorzata Zabokrzycka – trawkacytrynowa.pl

Przepis ze specjalnego numeru KOTŁA – dolnośląska Wigilia.