karp smazony

Karp to potrawa numer jeden na wigilijnym stole. Smażony na głębokim tłuszczu, w chrupiącej panierce, podany z plastrem cytryny. Karp powinien być świeży, wtedy intensywny zapach podczas smażenia nas ominie, jeżeli ma już kilka dni namoczenie go na noc w mleku, to babciny sprawdzony sposób.

Karp smażony:

Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 4 porcje

rybne-b

Składniki:

4 dzwonki karpia
1 jajko
sól, pieprz
3 łyżki mąki
5 łyżek bułki tartej
cytryna
olej do smażenia
łyżka masła

Przygotowanie:

Karpia płuczemy, osuszamy i skrapiamy cytryną. Straci wtedy charakterystyczny zapach przy smażeniu. Solimy i pieprzymy do smaku. Jajko roztrzepujemy. Mąkę mieszamy z bułką tartą. Najpierw dzwonka namaczamy w jajku, następnie obtaczamy w bułce tartej.
Smażymy na rozgrzanym oleju przez kilka minut z każdej strony do zarumieniania. Następnie układamy na każdym kawałku odrobinę masła i plasterki cytryny. Można je również posypać koperkiem.

Przepis: Monika Szeffler – przezogrodek.pl
Zdjęcia: Małgorzata Zabokrzycka – trawkacytrynowa.pl

Przepis ze specjalnego numeru KOTŁA – dolnośląska Wigilia.