barszcz

Bez barszczu wiele osób nie wyobraża sobie Świąt. W wielu domach podaje się go na zakwasie, ale jeżeli nie udało Wam się ukisić buraków, to mamy przepis awaryjny. Przez noc namoczcie grzyby, a z zupą zdążycie jeszcze przed pierwszą gwiazdką.

Barszcz wigilijny:

Czas przygotowania: 2 godziny + moczenie grzybów
Liczba porcji: 6 porcji
weganskie-b

Składniki:

100 g suszonych prawdziwków
2 marchewki
2 pietruszki
por
½ selera
1 cebula
2 ząbki czosnku
5 ziare ziela angielskiego
4 liście laurowe
sól, pieprz

Dodatkowo:

1 kg buraków
majeranek
cukier
ocet

Przygotowanie:

Grzyby zalewamy 1 l wody i moczymy przez noc. Następnie gotujemy w wodzie, w której się moczyły koło 30 minut.
Włoszczyznę płuczemy, obieramy, zalewamy 2 l wody, doprawiamy i gotujemy na wolnym ogniu około 1,5 godziny.
Buraki zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około godzinę. Sprawdzamy za pomocą patyczka czy są już miekkie, jeżeli nie, chwilę dopiekamy. Po wystudzeniu obiermy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Dodajemy buraki i wywar grzybowy do bulionu. Gotujemy 15 minut, następnie doprawiamy do smaku.
Przelewamy przez sito. Dodajemy majeranek. Podajemy z uszkami.

Przepis: Monika Szeffler – przezogrodek.pl
Zdjęcia: Małgorzata Zabokrzycka – trawkacytrynowa.pl

Przepis ze specjalnego numeru KOTŁA – dolnośląska Wigilia.