zupa grzybowa

Zupa grzybowa z przepisu z broszurki znajdującej się w zbiorach Muzeum Śląskiego w Görlitz „Koch und Backheft der Kreiswanderschule Trebnitz” (Zeszyt gotowania i pieczenia wędrownej szkoły w Trzebnicy) z 2. wydania drukarni Mareske & Märtin w Trzebnicy.

Zupa grzybowa:

Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 5

bezmiesne-b

Składniki:

500 g grzybów
80 g masła
80 g mąki
½ cebuli
2 l wody
1 żółtko
zielona pietruszka
sól

Przygotowanie:

Z posiekanej cebuli, masła i mąki sporządzamy zasmażkę, w której podduszamy oczyszczone i pokrojone w kawałki grzyby. Dolewamy wodę i solimy do smaku. Gotujemy kolejne 10 minut. Ściągamy z ognia i doprawiamy żółtkiem oraz poszatkowaną zieloną pietruszką.

Tłumaczenie przepisu: Bogumiła Kadow
Wykonanie i zdjęcia: Sabina Skalska – trzyswinki.blogspot.com

Przepis pochodzi z 7. numeru magazynu KOCIOŁ.